Šumavák, aneb jak jsme viděli po měsíci stopu

24.02.2014 14:11

Začátkem minulého týdne jsem měl v plánu stornovat akci servis, ubutování, dopravu a přihlašovaní na další akci, jako už asi po desáté tuto zimní sezonu. S tím, že se Šumavák pojede, jsem po zprávách od místních vůbec nepočítal. Proto ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe a my začali narychlo všechno řešit. Nakonec náz teamu vyrazilo kolem 20 závodníků a závodnic. Hlavní parta se vydala na cestu už v sobotu dopoledne a byla to velká show už po cestě, plná příběhů z vyhlášených soustředění a závodů na Šumavě. Cestou jsme trochu začínali pochybovat, kde že se ten závod pojede, když ani v nejvyšších místech nebylo po sněhu památky, ale po příjezdu na Modravu jsme byli mile překvapeni. Namazali jsme několik variant klistrů a vyrazili se projet. Ze začátku nic moc, ledové umydlené plato, ale pak, světe div se, začala být stopa!!! Tu jsem viděl naposled při Marcialonze zhruba před měsícem a kousek. Obava, že to pojedeme na kameňačkách je ta tam a v euforii vyjíždíme na Černou horu, která nám najednou nepřipadá jako kopec. Konečně letos jedu stříďák. Pak už je to jenom sjezd dolů kolem pramenů Vltavy až na Kvildu, kde je cíl hned za lesem, takže posledních 7 km se dá jet skoro ve vajíčku. Cestu k autu nacházíme skrz sněhová pole na loukách a dopřáváme si tak lehký orienťák. Trochu se podivujeme, proč ostatní týmy tak vehementně testují, když je máza úplně jednoduchá a jasná a tak jdeme raději na oběd koukat na biatlonovou štafetu, pak na hodinku do lyžárny (škoda, že to tak není vždycky), na večeři s Volšákem, u kterého bydlíme v malebné chaloupce na Zadově a spát.

V neděli jsem poprvé ráno otestoval, že snídaně není potřeba, když se sní Presport od Enervitu a za krásného slunečného počasí jsme se přesunuli na start na Modravu, kde nás čekaly dvě krásné a vymrznuté stopy. Závodníků se sešlo opravdu hodně a úzký startovní koridor vytvořil pěkně dlouhého hada. Trošku tam byla opět strkanice, neboť zhruba dvacet matlalů mělo jako již tradičně pocit, že když se sotva vejdou do první stovky, tak musí stát v první řadě, ale nakonec to proběhlo víc v pohodě, než jsem si myslel. Měl jsem jednu kolizi s frajírkem od Rossignollu, kterýho jsem si pak v cíli srovnal do latě, zvláště když dorazil asi 10 minut po mě. Dlouhé sopuaže na úvod krásně porovnali závodní pole do jedné stopy a postupně se vytvořili skupinky, já byl v té druhé o páté až dvanácté místo, která se v druhém kopci také natrhala. Lyže nám šly perfektně, jako parafíny jsme dávali SkiGo LF Graphite + SkiGo Fluid 44/7 a jako stoupáky čistý Rex Gold. Koec nahoru na Černou sice bolel, ale náramně jsem si užíval díky nádehrné stopě a vymazlenému stříďáčku, nahoře navíc byla krásná panoramata, na sluníčku teplíčko, no co víc si člověk může přát. Sjezd byl trochu divokej, ale zábavnej a než se člověk rozkoukal, tak už byl cíl. Těch zkrácenejch 25 km uteklo jako voda a člověk se pořádně ani nezadejchal. Škoda jen, že to nebylo aspoň o 100m delší, pač bych si krásně sfouknul ještě toho jednoho borečka přede mnou, kterýmu šeredně nejely lyže - jo já bych si ty Rossignoly nebral :-) Za cílovou páskou se pak zelené kombinézy rojily jak žabičky po dešti a já měl radost, že team jako parta krásně funguje. Péťa na nás navlíkla bundy a kalhoty, aby nám nebyla zima a pak už hurá orienťák po loukách do tepla a do stanu na oběd a vyhlášení, které jsme docela opanovali.

Ještě jednou díky pořadatelům, že to naházeli a udělali, bylo to fakt super, stejné díky patří Volšákovi za poskytnutý azyl a poslední díky pak patří teamu za super reprezentaci a krásné výsledky. Z celkově povedeného víkendu se domů vrací nejépe a my tentokráte ani nevybalujeme a za pár hodin pokračujeme směr Švédsko na Vasloppet, tak za týden držte palce, tam to bude trochu delší, skol Mára

 


Ženy

19. (3.) Martina HRDOUŠKOVÁ 1:46:06

Muži

4. (3.) Jiří PLISKA 1:07:24

6. Tomáš JAKOUBEK 1:10:34
8. Marek PAZDERSKÝ 1:10:58
9. Viktor NOVOTNÝ 1:11:18
11. Jiří VÁŇA 1:12:27
20. (2.) Jan SVOBODA 1:15:48
23. (3.) Marek ONDRÁŠEK 1:15:55

28. Michal JEDLIČKA 1:16:57
31. Karel ZNOJEMSKÝ 1:17:28
40. Vojtěch KAČENA 1:18:27:0
41. Jan TRYZNA 1:18:27:3
86. Jan MAJER 1:27:15
141. Stanislav NEHASIL 1:38:35
168. Pavel VOLDŘICH 1:46:17
184. Michal KULÍK 1:49:26
200. Luboš JILICH 1:51:52
 
Team

1. Silvini Ski Trab Team I. (součet týmu 3:28:57) - Pliska, Jakoubek, Pazderský, Váňa, Svoboda, Znojemský
4. Silvini Ski Trab Team II. (součet týmu 3:51:20) - Ondrášek, Jedlička, Kačena, Tryzna, Voldřich, Kulík