Visma Ski Classics díl šestý - Marcialonga z říše snů

29.01.2020 00:27

Šestý závod setiálu Visma Ski Classics nás zavedl do Itálie na jeden z nejslavnějších závodů světa - Marcialonga na 70 km. Trasa závodu vede z Moeny 18 km údolím Val di Fassa mírně nahoru do Canazei, kde je otočka a pak klesá přes Predazzo do údolí Val di Fiemme až na druhou otočku do Moliny a následně vrcholí drsným 3 km dlouhým výjezdem Cascata do Cavaleze, kde je u kostela cíl. My jsme se přesunuli do Itálie už ve čtvrtek večer, v pátek byli poprvé testovat lyže i vosky a také si projeli celou trať, abychom řádně zhodnotili, kde je jaký sníh. V sobotu nás čekalo to samé, zuřivě jsme testovali celé dopoledne a zbytek dne i večera jsme věnovali pečlivé přípravě lyží. Náš tradiční partner servisu je Skiservis Mára a co jsme mazali na závod, se dozvíte kliknutím na odkaz - speciální díky Radkovi a Vojtovi.

V neděli v 7:50 se vydali na trasu tradičně jako první holky, kde jsme nasadili 19. Káju Grohovou, které to tentokráte nechutnalo tak, jak jsme u ni zvyklí, ale i tak to byl super výsledek a byla jako obvykle druhou Češkou. Záda ji kryla a body do týmové soutěže přinesla 28. Lenka Blažková, která si tak odbyla svoji premiéru v tomto legendárním závodu. Deset minut po holkách vyrazili kluci a bylo to vyhecované až do konce. Cestou jsme neměli nouzi o výměnu holí, divoké občerstvování, pád do lesa a návrat do skupiny až po výstřik radosti z cílového prostoru, kde se jako nejlepší Čech na 19. místě objevil Jiří Pliska. Je to zároveň Pliziho nejlepší výsledek v kariéře. Kousek za ním na 37. místě dojel jako třetí Čech Vašek Sedláček, který si také výrazně vylepšil své maximum na tomto závodě. V závodě jsme měli ještě velkou řadu dalších závodníků - 250. Tomáš Jakoubek, 264. Luboš Krejza, 348. Martin Šperl, 357. Václav Fiala, 588. Míra Hargaš, 700. Tomáš Krpec, 1244. Jaromír Sladkovský, 1263. Jarda Krejčí, 1372. Tomáš Bischof, 1453. Matěj Jakoubek, 1596. Petr Lukeš, 1679. Kari Jylha, 1714. Ruda Horák a 2547. Vítek Kocián.

Ze závodu jsme tedy odjížděli velmi pozitivně naladěni, konečně se nám společnými silami podařilo dosáhnout toho, o co se dlouhou dobu snažíme. Doufáme, že se nám podaří udržet se v hodnocení týmů do 15. místa z 34 týmů, nyní držíme neuvěřitelnou 11. pozici. Další závod seriálu Visma Ski Classics se koná už tuto sobotu opět v Itálii - přejezd z Toblachu do Cortiny. Více fotek naleznete ve fotogalerii.