Pokračujeme na vítězné vlně

29.01.2019 10:46

Venku panuje dokonalá zima, která tu přes deset let nebyla a skoro každý den se jede nějaký závod. My měli na programu hlavně slavnou Marcialongu na 70 km v Itálii jako již pátý díl seriálu Visma Ski Classics a pak také Jilemnickou 50 v Roudnici. Opět se nám víkend více než vydařil, Jiří Pliska finišoval v podstatě jako nejlepší Čech v závodě na 24. místě a potvrdil tak svoji výbornou formu svým životním maximem na Marcialonze. Dařilo se nám i v Jilemnici, kde se podařilo vyhrát Honzovi Čechovi a Kačce Moravcové.

Tradičně slunná Itálie nás přivítala v klasickém módu, dole v údolí kosa jak z losa, trať celá navezená z umělého sněhu a okolo trati zeleno. Přesto to má zde svoje kouzlo a místní atmosféra je nezapomenutelná. Samotný závod byl letos pekelně rychlý a muži se s tím moc nemazali hned od startu. Jirka Pliska se usadil ve druhé skupině a byl v ní hodně aktivní po celý závod, což ho stálo trochu sil na poslední výjezd do Cavaleze, kde nakonec finišoval jako 24., ale i tak se jedná o fantastický výkon a výsledek, který byl pro náš tým před pár lety ještě zcela nemyslitelný. Podobně dobře jel i Vašek Sedláček, který zase navyšoval tempo třetí skupiny a bylo z toho taky suprové 43. místo. Pavel Janeček si odbyl svoji premiéru v závodu a i on jel parádově a dojel kousek za body na 70. místě. V ženách nás reprezentovala Kája Grohová, která také jela závod poprvé a poprala se s tím více než lépe. Nakonec z toho bylo krásné 18. místo. Terka Tužilová nabírá letos hlavně zkušenosti a tak jela kratší závod na 45 km, také poprvé soupaž a bylo z toho těsně 4. místo. Další naše výsledky: 169. Fanda Landa, 258. Tomáš Jakoubek, 501. Míra Hargaš, 1117. Matěj Jakoubek, 1223. Jarda Krejčí, 1323. Adam Strnad, 1491. Jaromír Sladkovský, 1562. Rudolf Horák, 2217. Filip Trenda, 2436. Robert Kolman. Pokud vás zajímá, co jsme mazali, koukněte na web Skiservisu Mára, který pro nás připravuje už 10 lyže na všechny závody.

V Roudnici na Jilemnicku se pak jela tradiční Jilemnická 50, v sobotu bruslařský závod, v neděli pak za komplikovaných sněhových podmínek závod klasický. V sobotu vyjel po těsném finiši druhé místo Honza Čech, 17. byl Milan Kohout, 176. Michal Kulík, třetí pak Anička-Marie Hejná a 6. Adéla Kulíková. Hlavní závod byl v neděli, kde krátkou trať 22 km vyhrál Honza Čech, stejně jako Kačka Moravcová, navíc druhá ještě byla Lenka Blažková. Na dlouhé trati pak vybojoval 13. místo Milan Kohout, 20. Vašek Fiala, 21. Martin Tuček, 60. vodič Martin Hejný, jehož dcera byla v ženách druhá.

Následující víkend nás čeká další díl seriálu Visma Ski Classics v Toblachu přejezdem do Cortiny, v Orlických horách se poběží Orlický maraton v seriálu Ski-tour a v Bedřichově pořádá náš tým nejtěžší závod v Čechách - BoBoloppet na 90 km. V závěru ještě musíme poděkovat České televizi za super přenos z Itálie.

Fotky z víkendu: Marcialonga