Seriál Ski-tour 2018 - znovu první!!!

08.03.2018 09:36

Náš největší a nejkvalitněji obsazený domází seriál Ski-tour je u konce a po absolvování závodů Bedřichovský Nightlightmarathon, Kašperská 30, Orlický Maraton, Jizerská 50 a Jelyman jsou známi i celkové výsledky. Je až neuvěřitelné, že od doby, kdy se tento seriál jezdí, se nám daří držet vítěznou šňůru a stále celý seriál vyhrávat a to i přes to, že se zároveň účastníme seriálu Visma Ski Classics (světový pohár dálkových běhů), kde každý víkend nasazujeme naše nejlepší závodníky i servis, takže nejsou k dispozici na závodech doma vyjma Jizerské 50, která je součástí obou seriálů zároveň). Podařilo se nám tedy vyhrát i letos se ziskem 48.580 bodů s poměrně velký náskokem před konkurečním a finančně lépe zajištěným týmem Vltava Fund Craft 44.250 b. a třetím hoby týmem Mercedes-Benz Atomic Salomon 41.810 b. Letos bylo přihlášeno celkem 150 týmů a já jsem moc rád, že nové tými stále vznikají a díky tomu i více lidí sportuje a závodí. Je to pro nás všechny moc důležité, že tu vzniká zdravé prostředí. Každý region by měl mít nějaký tým, kde by se lidé mohli sdružovat a společně lyžovat, díky tomu tam pak mohou vzniknout mládežnické oddíly, ve skandinávii je běžný a léta fungující systém. Pak v rámci celé země působí 2-3 výkonostní tými, kam přestupují ti nejlepší a mají díky speciálním podmínkám možnost bojovat s těmi nejlepšími. Nám se podařilo vybojovat druhé místo i v "Malé Skitour" složené z polovičních závodů, kde jsme vlastně ani žádný plán neměli, takže nás to mile překvapilo a možná škoda, že jsme se na to nezaměřili, neboť jsme byli druzí o pouhých 50. bodů. Na druhou stranu je dobré, že také vyhraje někdo jiný než my a my našim přemožitelům gratulujeme.

V jednotlivcích bral ve Velké Skitour druhé místo Vašek Sedláček, třetí byl Ondra Marek, čtvrtý Pavel Janeček, pátý Marek Černohorský, zkrátka radost pohledět mít 4 závodníky v prvních pěti. Skoro jako Norové. A to tu máme ještě kategorii žen, kde máme vítězku Zuzku Kocumovou, kterou na stupních vítězů doplní třetí Šárka Vojtková, šestá pak Lada Lanková a 11. Eva Marková. V této soutěži si cením zejména výkonů Vaška Sedláčka a Zuzky Kocumové, pro které nebyla tato soutěž prioritou (jezdí Ski Classics) a přesto dokázali být takto úspěšní i na domácí scéně. Malou Skitour pak tradičně ovládla Anička-Marie Hejná, která se nám pomalu, ale jistě bude přesouvat do dospělé kategorie.

Náš tým ale není jen o těch nejlepších a své sny si na závodech plnili i mnozí další, kteří sice třeba nebyli na nejvyších místech, ale i tak nechali na trati všechno, bojovali a poctivě reprezentovali naše zeléné barvy. Všem proto patří od našeho vedení velká gratulace a poděkovaní, stejně tak servisu Swix, který nám letos na většině závodů Ski-tour zajišťoval kvalitní mázu, dále všem sponzorům za podporu v přípravě i během závodního období. Těšíme se na slavnostní vyhlášení, kam chceme přijet ve velkém množství a doufáme, že bude v nějakém přijatelném termínu, kdy už nejsou žádné jné závody.