Víkend snů za námi - La Diagonela a Kašperská 30

22.01.2019 10:12

Uplynulý víkend se nám více než vydařil. Na pořadu dne byl další závod Visma Ski Classics La Diagonela ve Švýcarsku na 65 km klasicky, kde byl největší hvězdou Jiří Pliska na 23. místě se ztrátou pouhých 3 minut na vítězného Nygarda. Zároveň pokračoval český seriál dálkových běhů Ski-tour na Šumavě, kde se jelo v sobotu 30 km bruslením a v neděli 30 km klasicky a oba závody dokázali shodně vyhrát Anna-Marie Hejná a Pavel Janeček. Co více si přát, než hodnotit takto povedený víkend.

Pojďme nejdříve do Švýcarska na to hlavní, co se v dálkových bězích v součastnosti odehrává. Vymrzlé a sluncem zalité údolí Engadinu v okolí Svatého Mořice s dominantní Berninou 4.049 m n.m. nabízí tradičně náročný a dlouhý závod ve vysoké nadmořské výšce okolo 1.800 m n.m. a nebylo tomu ani letos jinak. Na startu teplota sahala až k mínus 20°C a tak celé startovní pole krožilo před startem svorně pažemi jako na spartakiádě. Pak už se vyrazilo a mužský závod se odehrával k naší radosti v obrovském tempu, ale zároveň s naším zastoupením. Jiří Pliska se sice dvakrát při dělení pelotonu ocitl v druhé skupině, ale vždy se dokázal vrátit zpět do té první a tak na metě 5 km do cíle ještě držel čelo a bojoval o bednu. Bohužel ho pak zastavili křeče, ale i tak z toho bylo top umístění - 23. místo jako třetí Čech a pouhé 3 minuty za vítězem. Nádhera. Jeho srdnatý výkon podpořil 54. místem Michal Sedláček, který chudák jel celý závod sám a finišoval pospolu 
s Katou Smutnou, která startovala 10 minut před ním. Kousek za nimi, stále ještě na bodech, dorazil Honza Čech na 58. místě a i pro něj to byly, stejně jako pro Michala, premiérové body ve Visma Ski Classics. Po

vedl se nám tentokrát na jedničku i servis lyží - podívejte se, co jsme mazali - servis La Diagonela. V ženách si narychlo svoji premíeru odbyla Lenka Blažková, která byla povolána do race teamu namísto nemocné Šárky Zelenkové-Vyštejnové. I ona si vedla výbroně a za 23. místo vzala velkou porci bodů. 49. místo vybojovala Markéta Hrodková i se zlomenou hůlkou, 322. byl Martin Holub, který jel závod počtvrté v řadě a 396. dojel Pavel Chyňava.

Na Šumavě, kde panovalo také krásné mrazivé počasí, se nejdříve jelo v sobotu 30 km bruslením. V ženské kategorii se k parádním výkonům rozjele Anička-Marie Hejná, která suveréně vyhrála, druhá byla Terezka Tužilová a pátá pak (1. v kategorii) Lada Lanková. V mužích nám udělal radost svým vítězstvím Pavel Janeček, který tak potvrdil svoji formu z minulého týdne ze Seefeldu. Na 10. místě dojel Tomáš Lisý, 27. Adam Štempl. V neděli už jsme byli v kategorii žen zcela dominantní, vyhrála opět Anička-Marie Hejná před Terezkou Tužilovou, třetí pak byla Lada Lanková.  Ve stejném pořadí dopadly holky i součtu obou dvou dnů. A aby toho nebylo málo, tak i Pavel Janeček obhájil své sobotní vítězství, které 6. místem podpořil Martin Tuček (1. v kategorii), velké zlepšení ukázal i 8. Adam Štempl, 18. Vašek Fiala, 24. Jirka Mareš, 41. Martin Hejný, 43. Tomáš Lisý, 130. Pavel Voldřich (6. v kat.). V součtu obou dnu tedy jasně vyhrál Pavel Janeček, 8. Adam Štempl, 13. Tomáš Lisý. Moc děkujeme Swixu, který nám udělal také velmi dobrý servis lyží.

Příští víkend je pro nás také pořádně našlapaný, čeká nás slavná Marcialonga a Jilemnická 50. Tak doufáme, že se nám bude dařit minimálně tak dobře, jako tento víkend. Jediné, co nás zklamalo, byl tragický komentář pana Kozohorského a Vaňka v České televizi během přímého přenosu, kteří si nedokázali za 3 hodiny všimnout ve 25 člené skupině svítivě zelené kombinézy Jirky Plisky, který jako jediný z první 40 pořadí není profesionál a chodí na 8 hodin denně do práce. 

Fotogalerie z víkendu: La Diagonela + Kašperská 30