Visma Ski Classics má za sebou pátý závod - švýcarskou La Diagonelu

22.01.2020 07:40

Celkově už letošní pátý závod Visma Ski Classics byl umístěn do Švýcarska do oblasti Berniny, Engadinu a Svatého Mořice s názvem La Diagonela. Čekal nás jeden z nejhezčích a zároveň nejpohodovějších zvodů v seriálu. Dorazili jsme sem ve čtvrtek odpoledne a stihli si ještě projet závěrečných 15 km trati, které jsou pro závod stěžejní a zároveň nejtěžší. Z původních 65 km se stalo pouhých 62 km, neboť jezero ve Svatém Mořici sice zamrzlo, ale nenapal na něj už žádný sníh, takže bylo ideální pro zápas hokeje nebo Jelena s brusloběžkou. V pátek jsme testovali lyže v Pontresině a na startu v Zuozu, zbytek dne věnovali regeneraci a mazání. To hlavní jsme ale museli nechat na brzké ráno, neboť teprve po půlnoci začalo dle předpovědi sněžit. A co jsme nakonec mazali? Náš tradiční partner servisu je Skiservis Mára a co jsme mazali na závod, se dozvíte kliknutím na odkaz - speciální díky Pilzikovi.

Jako první začaly závodit holky, které dostaly oproti klukům 15 minut k dobru. Nám se na start postavila Lenka Blažková, která se rozhodlo po své loňské premiéře jít do závodu soupaž a vedla si dobře, bylo z toho 24. místo. Na trati ji ještě doplnila Anička-Marie Hejná, která zvolila namazané lyže a dobojovala to na 30. místě. V chlapech se rozjel Jiří Pliska k parádnímu výkonu, bohužel nás v nejdůležitější chvíli nepodržela máza a odpadl z předních skupin. Po té, co se to rozjelo se vydal na stíhací jízdu, kde předjel asi 20 borců, ale bohužel do hlavné skupiny se už vrátit nestihl. Byl z toho sice letošní nejlepší výsledek - 33. místo, ale víme, že být lepší máza, tak to mohlo být klidně do první 20 . . . Záda mu kryl tradičně Pavlik Janeček, který to měl podobně jako Plizi, bojoval, dřel a konečně to dopadlo i na body na 55. místo. Pro Tomáše Krpce to byla premiéra na takto dlouhém závodě a asi myslel i výše, než na 161. místo, ale laufy jsou i o zkušenostech a ono to přijde. V týmech jsme i tak zatím stále udrželi neuvěřitelnou 11. příčku z 34 týmů, čímž stále držíme náš cíl, být do 15. místa celkově (v lepší první polovině).

V neděli po závodě jsme se už jenom byli vyjet do dvou krásných údolí vedoucích až k jezerům a ledovcům pod Berninou, kam je škoda, že nevede závod také, ač vedou trasy do výšky až nad 2.000 m n.m.. Závody hodnotíme pozitivně, ale víme, že to mohlo být ještě lepší, tak si snad spravíme v Itálii chuť. Další závod seriálu Visma Ski Classics se koná už tuto neděli - slavná Marcialonga 26. ledna 2020 na 70 km. Více fotek naleznete ve fotogalerii.

Chcete nás i nadále vídat na závodech Visma Ski Classics, pomoct nám se servisem a pomoct nám dostat se na finále do Levi? Podpořte nás na hit hitu - ZRYCHLI NÁS!