Visma Ski Classics odstartovala v Livignu

05.12.2018 00:15

Máme za sebou vstup do další sezony Visma Ski Classics v italském Livignu. V pátek nás čekala týmová časovka kluků, kteří startovali po 3 minutách a snažili se na trati 15 km zajet co nejrychlejší čas. Jirka Pliska i Vašek Sedláček měli za sebou v tu dobu pouhých 7 km na lyžích a tak se vlastně teprve rozjížděli, spolus nimi nastoupili nováčci Matyáš Albrecht a Honza Čech. Nakonec to klukům dalo na 18. místo se ztrátou 3 minuty a 3 sedkundy na vítěze. Holky pak čekala stejně dlouhá trať s tím, že se na trať vydávaly s odstupy od mužů. Šárka Vyštejnová i Terka Tužilová to zvládli také celé soupaží a dovezli náš tým do cíle na 24. místě. Začátek to sice nebyl úplně snový, ale vzhledem k tomu, že jsme k tomuto závodu přistoupili jen jako k povinné prezentaci pro sponzory a partnery, tak jsme úplně nemohli čekat vítězství.

V neděli nás pak čekal už závod individuelní. Sice bylo sněhu hodně a den předem se jel závod na 30 km bruslením na celé originální trati až na sedlo Forcola, ale nám připravili kritérium o 5 okruzích s délkou 6 km. Nejprve se na trať vydaly ženy a naše holky to měly už od začátku těžké. Konkurence se pro letošní rok hodně zvedla a navíc se holky v úvody sezony ještě úplně necítily na soupaž, tak jsme raději museli namazat, což rozdíl mezi špičkou a námi ještě více prohloubilo. Mladičká Terka Tužilová bojovala jako lev, ale nakonec byla těsně před koncem předposledního kola dojeta o kolo a to znamenalo jedinné, musela z trati odstoupit. Škoda, body by si za výkon určitě zasloužila. Šárka Vyštejnová brala před třemi týdny bronz na maratonu v Bruselu a tak nebyla v Livignu ještě ve své top formě a ikdyž jako vždy dala do závodu srdíčko, tak z toho bylo 34. místo. Škoda jen, že polovina holek ze startovního pole před ní regulérně bruslilo a vedení Ski Classics dělalo, že nic nevidí. Pak teprve přišli na řadu kluci a to byl panečku trochu jiný kalup. Od začátku se v balíku velmi dobře pohyboval Jirka Pliska, který si na druhém sprintu dojel pro své prémiové body za 4. místo a následně makal dál, navyšoval tempo skupiny a nakonec finišoval o pár centimetrů jako druhý Čech na 36. místě. Vašek Sedláček jel ve skupině na Jirkou a i on doběhl na bodech s malou ztrátou na vítěze na 49. místě. Mladíci Honza Čech (78.) a Matyáš Albrecht (80.) si odjeli svoji ostrou premiéru a rozhodně nezklamali, když dojeli kousek za takovými borci jako jsou Stanislav Řezáč nebo Jirka Ročárek. Jejich výkony jsou velkým příslibem do budoucna.

Celkově tedy odjíždíme z Livigna pozitivně naladěni, závody nám ukázali, kde máme ještě rezervy a co je potřeba vyladit, zároveň nám ukázali, že jsme se vydali dobrou cestou - omladit tým a dát šanci i jiným závodníkům. Ostudu jsme rozhodně neudělali a zvláště kluci se postarali o vzornou reprezentaci. Servis se nám také docela povedl (podívejte se, co jsme mazali) a velké díky patří i všem fanoušků podél trati a klukům zajišťujícím servis náhraních holí. Teď už jen aby nám co nejdříve napadlo a mohli jsme konečně začít lyžovat. Seriál Visma Ski Classics bude pokračovat druhý víkend v lednu v Rakousku v Seefeldu.

Fotogalerie: Livigno_2018