Visma Ski Classics pokračovala italskou La Venostou

16.12.2019 15:23

V kalendáři Visma Ski Classics konečně přibyl závod v prosinci - novinka s názvem La Venosta. Jedná se stejnojmené slepé údolí na hranici Itálie a Rakouska, které začíná v Reschenpassu u stejnojmeného jezera se zatopenou kostelní věží v městečku Graun a je zakončené ledovcem zakrytým vrcholem Weisskugel s výškou 3.738 m n.m. Samotný závod se skládal ze 4 okruhů kolem osady Melago, kam často jezdí na soustředění naši atleti do nadmořesé výšky 1.850 m n.m. Trať byla hodně zajímavá s několika prudkými kopci a jedním parádním výjezdem k Melager Alm skoro až do 2.000 m n.m. Ještě lepší byly sjezdy, plné zatáček, odšlapů a úzkých mostků, kde člověk musel prokázat, že je komplexním lyžařem. My jsme se přesunuli do Itálie ve čtvrtek a po projetí trati, jsme marně hledali plíce. V pátek jsme celý den testovali, neboť se různě měnili podmínky a také předpovědi na následující den. Servis nám tradičně zajišťuje Skiservis Mára a co jsme mazali na závod, se dozvíte kliknutím na odkaz - speciální díky Vojtovi a taťkovi od Vaška.

Samotný závod nebyl organizačně jednoduchý, v 8:30 startovali muži, kde za nás srdnatě bojoval Plizi (Jiří Pliska) a ač ho trápila poslední 3 dny střevní chřipka a vypadalo to, že vůbec nenastoupí, tak dokázal držet dlouho krok s čelem a následně druhou skupinou a až v samotném závěru ho dostihly křeče a finišoval jao druhý Čech na 34. místě. Venca (Vašek Sedláček - 44.) si vybral podobně jako Mates (Matyáš Albrecht - 68.) černý den, kdy jim to prostě nešlo a ikdyž se snažili a zvláště Venca dřel, tak to kýžený výsledek nepřineslo. Věříme, že klukům se forma vrátí po Vánocích. Do toho nám v 10:15 startovali ženy, kde jsme ještě museli ladit stoupací vosky. Za nás jela Kačka (Kateřina Moravcová) na klasickýc lyžích s mázou a první tři kola se držela, pak ji bohužel došlo a bylo z toho nakonec 29. místo. Anička (Anna-Marie Hejná) se rozhodla to zkusit soupaží, což bylo pro holky hodně těžká práce a tak se chudák závodem spíše taé protrápila na 33. místo. V týmech jsme si pohoršili o jedno místo na 13. příčku z 31 týmů, čímž zatím stále držíme náš cíl, být do 16. místa celkově (v první polovině). No a aby toho nebylo v jeden den málo, tak nám na 12:00 pořadatelé naplánovali start závodu "amatérů", takže jsme spolu s finišem žen ještě domazávali další lyže, ale povedlo se a všichni si závod náležitě užili. Jenda (Jan Svoboda) dojel desátý (v kategorii druhý), Sundby (Luboš Krejza patnáctý (v kat. vyhrál) a oba jeli na holých lyžích soupaž. Do závodní stopy se po dlouhém a vleklém zranění vrátil francesco (Martin Moravec) na 45. místě, záda mu kryl 131. Martin Cvik a 150. legendární Volšák (Pavel Voldřích).

V neděli po závodě jsme se už jenom byli vyjet po místních svážnicích na horské salaše a někdo dokonce vyrazil na skialpy. Závody obecně hodnotíme pozitivně, i když víme, že jsme mohli podat lepší výkony. Hlavní ale budou až závody v příštím roce. Také děkujeme Šárce Vyštejnové, že ač na mateřské dovolené, tak nám to v televizi s Pavlem Čapkem krásně komentovala. Další závod seriálu Visma Ski Classics se koná v lednu - Kaiser Maxmillian Lauf v Seefeldu 11. ledna 2020. Fotogalerie: La Venosta

Chcete nás i nadále vídat na závodech Visma Ski Classics, pomoct nám se servisem a pomoct nám dostat se na finále do Levi? Podpořte nás na hit hitu - ZRYCHLI NÁS!