Visma Ski Classics pokračovala v Seefeldu

15.01.2019 23:24

Druhá zastávka největšího seriálu dálkových běhů Visma Ski Classics byla naplánovaná do rakouského Seefeldu, kde se na konci února bude konat mistrovství světa v klasickém lyžování. Seefeld zasypaly obrovské přívaly sněhu a dokonce byla uzavřena většina přístupových cest do oblasti, což mělo za následek i velkou obavu ze samovolných lavin ohrožujících trať závodu, takže ho museli organizátoři zkrátit z 60 km na pouhých 40. Závod tedy sice krátký, ale poměrně hodně náročný a těžký. 

V ženách si odbyla svoji premiéru Kája Grohová, která se vrátila do závodní stopy po listopadové zlomenině nohy a hned její první start ukázal, že má na to být po Katce Smutné druhou nejlepší českou laufařkou. Dlouho se během závodu pohybovala na konci první desítky a nakonec z toho bylo krásné 13. místo s velkým příslibem do budoucna. Kačka Moravcová také naskočila do elity rovnýma nohama a porazila nejednu vyhlášenou závodnici, takže i její 26. místo nás více než mile překvapilo. Terezka Tužilová prožila horové chvilky na startu, kdy od nás mojí chybou dostala špatné lyže a do poslední chvilky netušila, zda stihne odstartovat nebo ne. Nakonec sice odstartovala, ale se ztrátou a pak už neměla šanci zasáhnout do bojů o lepší umístění. Poprala se s tím však na jedničku a já se jí tímto ještě jednou omlouvám. 

Mužská kategorie byla tradičně mnohem více našlapaná nelítostnou konkurencí, kde je stále těžší držet krok zejména se seveřany. Pavlik Janeček potvrdil 51. místem svůj letošní velký vzestup a dlouho bojoval o ještě lepší umístění.  Druhým nejlepším z našich byl Matyáš Albrecht na 78. místě, který v závěru doplatil na křeče do břicha. Kousek za ním dojel 86. Honaz Čech, který jel jediný na namazaných lyžích, což se ukázalo v průběhu závodu vzhledem k podmínkám

jako ne úplně šťastné řešení. Záda mu ještě kryl 88. Ondra Marek, který se také hezky rozjel. Kluci jsou všichni ještě mladíci a postupně se zapracovávají do týmu a zvykají si na tempo, zátěž a zpecifika jednotlivých tratí, což se jim daří myslím velmi dobře. Další naši závodníci dojeli takto: 136. Honza Macaj, 174. Míra Hargaš, 181. Jirka Mareš, 255. Michal Jedlička, 260. Franta Dušátko, 300. Míra Sladkovský a 313. Martin Holub.


Jel se ovšem ještě závod na 23 km klasicky, který dokázala vyhrát naše Raduška Jedličková, navíc stylem start cíl. Díky tomu se nám podívala holka šikovná na střechu kamionu Visma Ski Classics a my si mohli, v běžeckém lyžování po dlouhé době, zase jednou hrdě poslechnout naší státní hymnu. Zde se můžete podívat, co jsme mazali - servis Kaiser Maximilian Lauf nebo se podívat na krásné fotky z tamní oblasti - Seefed. Hned příští víkend pokračuje Visma Ski Classics ve Švýcarsku závodem La Diagonela a v ČR se pojede Kašperská 30 na Šumavě.