Visma Ski Classics začala v Livignu

03.12.2019 11:35

Letos jsme vstoupili už do naší deváté sezóny ve Visma Ski Classics - nejprestižnějším seriálu dálkových běhů. Nejdříve nás v pátek čekal týmový prolog, který se skládá z 15 km soupažového závodu můžů, kde startuje 3 až 6 borců z jednoho týmu najednou a v cíli se započítává čas třetího nejlepšího. 

Zde jsme nasadili Pliziho, Vencu, Pavlika, Ryplika a Matyáše a kluci společně vybojovali výborné 15. místo se ztrátou 1:40 na vítězný tým. Následovaly naše holky, které startují tzv. gundersonovou metodou se ztrátami tak, jak dojeli kluci. Za nás bojovala Kája s Aničkou a zejména Kája bojovala srdnatě a vytáhla náš tým až na 12. místo celkově z 31 týmů na startu. 

To je výsledek, který jsme nečekali, zvláště když naši tahouni Plizi a Vašek byli při závodě teprve podruhé na sněhu. Večer jsme to také náramně oslavili při společné večeři.

V sobotu nás celý den čekalo společné focení a rozhovory s médii, také jsme hodně testovali lyže a vosky na následující den. Co jsme v Livignu mazali, se můžete podívat zde: Skiservis MáraObecně jsme byli oba dva dny s lyžemi i mázou spokojeni.

V neděli byl na pořadu první individuelní závod sezony, nejdříve jely holky Anička s Kájou svoji trať 35 km s 3 velkými kopci. Anička (Anna-Marie Hejná) tak zažila svoji premiéru, před kterou byla velmi nervózní, ale musím ji pochválit, jela krásně a bojovala až do konce.

 Ještě lépe si vedla zkušená Kája, která se dlouho držela ve vedoucí skupině a až nezaviněný pád, při kterém přišla o lyži, ji z této skupiny oddělil. Bohužel to přišlo ve špatnou chvíli a už se to nedalo dojet. I tak zajela Kája (Karolína Grohová) super výsledek, kdy byla druhou češkou a 20. místo je příslibem pro zbytek sezony. 

Po holkách šli do boje kluci a byla to velká řežba, když se 130 kluků valilo rychlostí 30 km/hod a ze 7 stop se museli zmáčknout jen do dvou. Takže se hodně padalo, lámalo mraky holí a celkově to byl hodně rychlý a nervózní závod. Kluci se s tím poprali se ctí, bojovali, jeli hezky a nebýt těch problémů s pády, mohlo to být ještě výrazně lepší. 

Jiří Pliska to nakonec dobojoval jako těsně druhý čech na 43. místě, 52. Vašek Sedláček, 63. při své premiéře reprezentant Míra Rypl, 65. Pavel Janeček a 84. Matyáš Albrecht.

 

V týmech jsme udrželi průběžnou 

12. pozici z 35 týmu přihlášených do soutěže, což nás těší a je to dost zavazující do dalších závodů, zkusíme proto udělat všechno, cílem však zatím zůstává udržet první dvacítku. Seriál bude pokračovat za 14 dní opět v Itálii novým závodem La Venosta.