Hodnocení sezóny 2020/21

20.04.2021 13:58

Obecné hodnocení činnosti týmu:

Přinášíme tradiční hodnocení sezony, která byla tentokrát velmi netradiční, plná otazníků, řešení, hledání nových možností, ale nakonec byla více než úspěšná. Jako tým jsme dlouhodobě stabilizovali počet aktivních členů okolo stovky a podařilo se nám sehnat díky sponzorům, aktivitou jednotlivých členů, pořádáním závodů, soustřední a dalších vlastních činností dostatek finančních prostředků na celou sezonu. Sice jich máme ze všech českých týmů ve Visma Ski Classics výrazně nejméně, ale i tak jsme pouze s českými závodníky dokázali dosáhnout opět těch nejlepších výsledků. Zvládli jsme uspořádat celkem 4 soustředění (kolečkové lyže a in-line s dětmi na Lužických jezerech, kolečkové lyže v okolí Bedřichova, Mallorca na kolcích, Hop Swiss na běžkách). Dalších 6 soustředění bylo kvůli pandemii zrušeno. Dále jsme společně absolvovali 10 závodních víkendů v ČR i ve světě, kde jsme pro členy týmu zajistili ubytování, servis lyží a startovní čísla s občersvováním (Doublelight, La Diagonela, Toblach-Cortina, Marcialonga, Jizerská 50, BoBoloppet, Vasaloppet, náhradní Birken, náhradní Levi a Nordenskiöldsloppet na 220 km). Zbylé závody ve světě a téměř všechny u nás byly bohužel kvůli pandemii zrušeny. Náš tým také dokázal  sám uspořádat 5 velkých závodů (BoBokolo na 90 km, MČR 12 km výjezd na Bedřichov na kolcích, BoBoběh na 10 a 30 km, Doublelight ve dvojicích 26 km na běžkách a BoBoloppet na 90 km na běžkách). Zároveň bylo hned několik našich členů hosty sportovních pořadů na ČT Sport, kde věcně a spolehlivě pomohli komentovat sportovní přenosy. Bohužel kvůli pandemii zůstala letos stranou naše pohybová všestranka a jak to půjde, budeme v ní určitě pokračovat. Navíc plánujeme její rozšíření po celý rok i mimo školní aktivity. A pak tu je také spousta těch dílčích radostí jako jsou týmové svatby nebo nová týmová mimina.

Hodnocení závodů Visma Ski Classics:

Byla to naše již desátá sezona v nejprestižnějších závodech světa na běžkách, kde jsme nakonec odjeli 7 závodů z 8 (poslední závod jsme nejeli kvůli účasti většině týmu na závodu 220 km). Hned v úvodu je potřeba vyzdvihnout, že ač složeni pouze z amatérských závodníků z ČR, tak jsme dokázali v celosvětové konkurenci vybojovat 13.(14.) místo v celkového hodnocení týmů z 35 (nejlépe jsme byli 5., když za nás jezdila Katka Smutná a Standa Řezáč). Cílem bylo být do 15. místa a tak to jsme splnili. Navíc jsme ve všech závodech byli vidět a naši závodníci byli většinou i nejlepšími Čechy (Jiří Pliska, Vašek Sedláček a Karolína Grohová) a to jak v jednotlivých závodech, tak i v celkovém hodnocení. Jiří Pliska byl nejlepší Čech jako 25. (28.), Karolína Grohová byla druhá nejlepší Češka jako 12. (14.).

Hodnocení Ski-tour, Efisan Skiroll Classics a BoBoloppet:

Seriál Ski-tour je naším největším seriálem tuzemských závodů, který letos bohužel neměl žádný svůj závod. Jediný náš letní seriál na kolečkových lyžích se stal také našim triumfem, když jsme vyhráli týmovou soutěž a Vašek Sedláček vyhrál hlavní kategorii. BoBoloppet je naším nejtěžším a nejdelším dálkovým během v ČR na 90 km, který zároveň pořádáme. I zde máme jasného vítěze hlavního závodu, který již potřetí za sebou vyhrál Michal Sedláček.

Hodnocení Redbullnordenskiöldsloppet na 220 km:

Vůbec nejdelší závod na světě se jezdí na 220 km (letos 228 km) a my měli na startu 10 závodníků, ktěří se všichni dostali do cíle a navíc v čase zajišťujícím zisk medaile. Počet našich závodníků, kteří tento závod úspěšně dojeli je již 21! Tento úspěch okořenil Jirka Pliska, který o půl lyže dojel druhý a drží tak české nejlepší umístění i český nejlepší čas 11:44:43. Michal Sedláček dojel také jen těsně čtvrtý.

Hodnocení členů race teamu A:

Členové A týmu měli za úkol reprezentovat náš tým co nejlépe v seriálu Visma Ski Classics a ve zbytku volna vypomoct se seriálem Ski-tour a Efisan Skiroll Classic v ČR. To se myslím povedlo ve všech směrech. Jiří Pliska potvrdil na většině závodů pozici současně nejlepšího českého laufaře a ač se to zdá být nemožné, tak dokázal v této sezoně opět zrychlit a výrazně se přiblížil nejužší světové špičce. Škoda jen trochu smůly snad ve všech závodech, mohlo to být ještě lepší. Za zmínku stojí hlavně jeho 2. místo na Nordeskiöldsloppetu, dále 19. místo na Jizerské 50 a v Toblachu, 21. na Marcialonze a 25. místo na Vasaloppetu. Vašek Sedláček udělal za rok také obrovský pokrok a vysněné výsledky se také konečně dostavily v podobě 30. místa na Jizerské 50 nebo 31. místa na Marcialonze a k tomu jako bonus vítězství v seriálu Efisan Skiroll Classics. Třetí do party zkušených byl Pavel Janeček, který bohužel prodělal Covid a stihl jedinný závod Jizerskou 50. Posledním nominovaným byl zkušený Martin Jakš, který přišel jako naše nová posila, ale bohužel i on se kvůli covidu na start vůbec nepostavil. V holkách je naší jistotou Kája Grohová, která když za to vezme a má svůj den, tak je sakra blízko špičce, jako třeba na Jizerské 50 na 12. místě nebo na La Diagonele na 14. místě. Kája je už druhou sezonu jasně nejlepší Češkou seriálu za královnou Kačkou Smutnou. Naší novou posilou byla Helča Erbenová Karásková, která naskočila do rozjetého vlaku soupaže a bylo vidět, že ji to ze začátku trochu zaskočilo, ale pak už se rozjela, což přineslo třeba 19. místo na Jizerské 50. Kačka Moravcová se také dokázala výsledkově i výkonnostně zvednout a v závodech, kde nastoupila, byla bodovou jistotou, navíc se jí podařilo vahrát BoBoloppet celkově. Lenka Blažková se tvrdě připravovala celé léto a její sezona bohužel skončila drastickými omrzlinami hned na prvním závodu ve Švýcarsku na La Diagonele. Naštěstí vše dobře dopadlo a Lenka už je téměř zdravá. Poslední do party byla Anička Marie Hejná, která navázala na své předchozí výkony a věříme, že ji to půjde ještě lépe.

Hodnocení členů race teamu B:

Členové B týmu byli zálohou pro Visma Ski Classics, kdyby někdo onemocněl a jejich hlavním úkolem bylo sbírat zkušenosti na závodech v ČR a na pár vybraných v zahraničí. Michal Sedláček je smozřejmě zkušeným matadorem, který dokázal po třetí v řadě vyhrát BoBoloppet, dojet 4. na Nordenskiöldsloppetu na 220 km nebo být 51. na Jizerské 50. Ondra Marek je také zkušený harcovník, který pravidelně sbírá body na Ski-tour a je schopný kdykoli za kluky naskočit. Letos bohužel neměl moc příležitostí se ukázat. Posledním zařazeným v race teamu byl letos Aleš Bohatý, který měl sice vážný úraz ramene, ale i tak si nás zatím získal svým přístupem a cílevědomostí. Zuzka Kocumová hrozně chtěla závodit, formu měla, ale prostě žádné závody nebyly. Naše další nová posila Kamča Bořutová alespoň stihla vyjet na závod Toblach-Cortina, kde hned dojela třetí.

Hodnocení servisu:

Servis pro nás už dlouhodobě zajišťuje jeden z našich partnerů Skiservis Mára a tak jsme na jeho služby sázeli i letos. Jak už to tak u servisu bývá, byly závody, kdy to bylo super a bohužel i závod, kdy se nám to zase tolik nepovedlo (Tassasen Criterium - náhrada za Levi). Přesto si myslím, že se servis letos také dokázal zvednout a zapracovat na zlepšení, což je pozitivní a doufáme, že se v podobném duchu povede i v následující sezoně, kdy již potvrdil Skiservis Mára svoji podporu týmu. Spešl díky Radkovi, Pilzikovi a Štěpánovi.

Závěr a vize:

Náš tým není jen o závodnících race teamu, ale o každém členovi, ať už nám pomáhá s občerstvením, stará se o nás, pomáhá pořádat závody, chodí si s námi zalyžovat nebo vyhrává v jiných disciplínách a v tom je ta krása a neskutečná vniřní síla týmu. Je tu šance se něco přiučit při společných trénicích nebo soustředěních, dostat se na věhlasné světové závody nebo prostě jen zažít srandu ve sportovní partě. Samozřejmě to hlavní, co nás spojuje, je sport a s tím souvisí samozřejmě i kvalitní a hodnotné výkony, u některých zapsané ve výsledcích, u druhých zase třeba jen zaryty pod kůží. Pevně věřím, že se se všemi budeme potkávat i nadále a že po konci všech karanteních opatření si jako první půjdete všichni pořádně zasportovat. V neposlední řadě bych hrozně rád poděkoval Dífce za pomoc a toleranci a také všem našim dosavadním partnerům: Silvini, Madshus, Swix, Sinop, Skiservis Mára, Sponser, Efisan, Vauhti, mySasy, Haakon, Flyforsport, Jizerska o.p.s. Romik, Karel, Jaromír, Michal S., Holubář, Jenda, Báťa, Mára, Restaurace u Smutných, Kofola, Honza Š., rádio Beat a členům týmu SMT za podporu, trpělivost a štědrost. Snad bude naše spolupráce pokračovat i nadále.