La Sgambeda, aneb jak žabičky prvně řádily

26.12.2012 15:02

Zima je v plném proudu a tak se přiblížily i první závody. Tradiční zkouška formy je v prosinci v Malém Tibetu, tedy Livignu, kde se jede La Sgambeda. V pátek se jezdí 21 km  klasicky, v neděli pak hlavní závod bruslením. Náš team vyrazil už v pondělí ráno na vysokohorské soustředění, takže se celý týden za sluníčka lyžovalo v nadmořské výšce 1800 m n.m. Ráno většinou nějaké individuelní tréninky na rychlost nebo vytrvalost, odpoledne pak pod dohledem trenérů došlo na pilování techniky a nácvik pohybu závodníků v běžeckém pelotonu. Večery pak byly okořeněny kvalitním italským vínem a nehynoucí slávou pizzi.

Páteční závod byl plný očekávání, neb se na start šlo v úplně nových kombinezách zelené barvy, na nichž nit ještě pálila. Už při rozjíždění začaly budit respekt a vlaječka na čepičce přiměla zdravit každého borce včetně později vítězného Standy Řezáče. Mazala se klasika, SkiGo LF graphite, SkiGo HF Blue a SkiGo C105. Jako tuhé pak spešl edici Rex Gold Blue. Jelo to parádově a stoupalo taky. Největší hvězdy jely samozřejmně na hladkých soupaží, neboť profil trati nepatřil mezi ty náročné. No poprali se s tím všichni velmi dobře a mohli jsme tak zaznamenat první kvalitní výsledky, o kterých si vyprávěly i babky ve frontě v Kauflandu, jak jsem se mohl osobně přesvědčit. Jen škoda, že došlo k zanedbání logistiky a Šárka se nepřihlásila do závodu. Mohla být mezi ženami šestá a stát tak poprvé ve velkém závodu na pódiu pro nejlepší. Část výpravy pak odjela už domů a cestou se strhla smrtelná rumová vánice, která pak přešla ve vichřici a laviniště, takže nám Northug chtěl vystupovat z auta a podobně.

Zbytek výpravy setrval až do neděle, kdy se jelo bruslením. To velmi kvalitně zajel Thomas, když sekundoval na kratší trati těm nejlepším. Horší už to bylo s Pedjem, který se sice vydal na dlouhou trať, ale nějak nám cestou přišel o sebevědomí a formu z pátku a tak už trochu tradičně zabalil. Doufám, že naposled. Škoda, neboť páteční výsledek sliboval velkou formu. Celkově však celé vystoupení i soustředění v Livignu dopadlo dobře a tak se sem za rok už zase těšíme. Výsledky najdete v sekci: Výsledky ze závodů