Letní paráda na kolcích v Meranu

27.08.2019 23:31

Letní soustředění na kolečkových lyžích jsme tentokráte naplánovali do Itálie do okolí Merana, které má ve své blízkosti mnoho vyhlášených alpských sedel, tak i nádhernou rovinatou cyklostezku. Ubytování v centru vinice pod jedním z hradů (Juval) Reinholda Messnera slibovalo regeneraci a dobrá parta zase nekončící zábavu.

1. etapa - Sölden - ledovec

První den nás po přejezdu autem do Rakouska čekal záludný výjezd k ledovci nad Söldnem, který sice svoji délkou 14 km nepatří k nejdelším, ale za to je řádně prudký a hlavně vede na nejvyšší místo v Evropě, kam lze vyjet po alfaltu. Díky tomu, že je tato cesta mýtná a ještě vedlejší, tak zde není vůbec žádný provoz. Počáteční kilometry jsme byli schovaní v mlze husté jak týden stará krupicová kaše, ale pak jsme vyjeli do nebe nad mraky a ty výhledy neměly chubu, zvláště zvážíme-li, že jsme vyjeli do výšky 2.800 m n.m.

2. etapa - Naturno - Martelltal

Druhý den začal 20 km soupaží mírně do kopce po cyklostezce, načež se to na dalších 20 km řádně postavilo a čekal nás dlouhý, ale krásný výjezd k přehradám na konci údolí Martelltal, navíc jsme si ho okořenili 6x 5 min dlouhými intervaly v ANP. Moc velká paráda, ale je nutno přiznat, že poslední 3 km v 14% už boleli více než bylo vhodno. Nicméně jsme zaskočili na polévku a následoval ještě výběh kolem přehrad.

3. etapa - Prad - Stelvio

Třetí den přišlo královské Stelvio, 1.760 výškových metrů, 27 km a 53 serpentin. Co více dodat, konečně jsme ho jeli z té nejtěžší strany a stálo to za to, výjezd z Bormia je proti tomu procházka růžovým sadem. Celý kopec byl obalen cyklisty a většině z nich jsme zatlačili oči do asfaltu, i pár motokářů kvůli nám lehlo na zem.

4. etapa - Naturno - Merano - Naturno

Čtvtý den vypadal na papíře sice jako odpočinek, ale nakonec se z něho vyklubala pěkná taškařice. Tři hodiny dlouhý výjezd po cyklostezce se sjezdem do Merana a následným výjezdem zpět, který okořenilo dvacet ostrých soupažových sprintů na jednu minutu. Odpoledne ještě následoval závod na skládačkách do města na zmrzlinu, který pro svoji atraktivnost chtěl vysílat i eurosport.

5. etapa - Merano - Timmelsjoch

Poslední den nás čekalo nejtěžší stoupání co jde, sedlo všech sedel, 30 km dlouhý výjezd na Passo Timmelsjoch, které je známé i jako Passo Rombo a končí až v 2.509 m n.m., začátek je však už v 700 m n.m. = 1.800 výškových metrů nastoupáno. Tím jsme zakončili sice krátké, za to velmi úderné soustředění v Itálii a tešíme se na další, které tentokráte proběhne na Lužických jezerech v Německu.

Fotogalerie: Merano